Egy vállalkozás értékének meghatározása számos szituációban lehet szükséges: a leggyakoribb ok, amikor a cégét a tulajdonos értékesíteni szeretné. A cégeladás felmerülhet, ha a tulajdonos nyugdíjba menne és nincs utód / örökös, aki átvegye az üzletet vagy mást szeretne csinálni, mert már nem jelent kihívást az üzlet (vagy esetleg más üzleti elképzeléshez van pénzre szükség).
A cég értékének megállapítására vonatkozó igény azonban nemcsak klasszikus M&A (cégeladási) tranzakciós esetén merülhet fel, hanem bizonyos esetekben a tulajdonos ettől függetlenül szeretne tiszában lenni azzal, hogy mennyi az általa felépített vállalkozás értéke vagy éppen hogyan változott ez az érték.
De van olyan szituáció is, amikor valamilyen külső ok miatt szükséges az üzletrészek értékelését elvégezni: például banki hitel esetében, amennyiben az üzletrész biztosítékként kerül bevonásra vagy valamilyen számviteli/adózási megfontolásból (pl. könyvvizsgálat, apport miatt) kerülhet sor az értékelésre.

A különböző cégértékelési szituációk különböző módszertant és megközelítést igényelhetnek, ezért erre szeretnénk megoldást nyújtani azzal, hogy több formában is ügyfeleink rendelkezésére állunk értékelési szolgáltatásainkkal.
Mivel egy működő vállalat értéke számos tényező függvénye és túlmutat az általa felhalmozott eszközök értékén, ezért a pénzügyi adatok mellett figyelembe kell venni az üzletet befolyásoló menedzsment és technológiai képességeket, piaci környezetet és kilátásokat, a versenytársakat, a felmerülő jogi, pénzügyi, üzleti kockázatokat.
Amenyiben nincsenek konkrét elképzelések és csak "kiváncsi" vagy egy adott vállalkozás nagyságrendi értékére, akkor elég lehet az ingyenes online cégérétkelő eszközünket használni. Ha azonban komolyabb szándékaid vannak, akkor az értékelés céljától és mélységétől, valamint az értékelt vállalat méretétől és komplexitásától függően tudunk javaslatot adni.

online cégértékelés

ingyen, néhány paraméter alapján, magadnak

Online, ingyen elérhető eszközünkkel pár perccel alatt közelebb kerülhetsz a potenciális cégértékhez: a cégértékelési eszköz segítségével, "do it yourself", néhány paraméter megadásával kapsz egy nagyságrendi becslést.

kipróbálom

Ha szeretnéd eladni a céged vagy eladó cégeket keresel, akkor regisztrálj a cégértékesítési adatbázisunkba. Az online cégértékelést itt is elvégezheted, ráadásul az eredményeket elmentheted, később módosíthatod.

regisztrálok

cégérték iránytű

egyszerű, gyors és költséghatékony értékelés tanácsadói segítséggel

Ezt a szolgáltatásunkat ajánljuk, amennyiben az értékelés célja, körülményei miatt szükség van egy külső, független fél bevonására vagy úgy látod, hogy a szakmai tapasztalatok, belső kapacitások hiánya teszi azt szükségessé.
A cégérték iránytű egy olyan egyszerűbb és gyorsabb vállaltértékelést jelent, ahol klasszikus módszertan alapján (diszkontált cash-flow és/vagy piaci mutatószámos értékelés) haladunk. Ugyanakkor nem végzünk kiterjedt és időigényes átvilágítást, nem építünk komplex pénzügyi modelleket, hanem a lényegre és gyorsan elérhető, elemezhető információkra támaszkodva adunk egy becslést.

Melyek a főbb jellemzői, előnyei:
időzítés: gyorsan, jellemzően 1-2 hét alatt elkészül
tartalom: értékelés jövedelem alapú módszer(ekk)el, összefoglaló prezentáció és konzultáció + opcionális (választható) elemek
erőforrás: ügyfél oldaláról nem igényel extra erőforrást - 2-3 személyes vagy telefonos interjú + alap adatszolgáltatás és kérdőív kitöltése szükséges
ár: 300.000,- Ft + ÁFA összegtől

érdeklődöm

átfogó cégértékelés

professzionális, komplex cégérték modellezés és átvilágítás

Amennyiben cégeladást vagy cégvásárlást tervezel, úgy fontos, hogy körültekintő és alapos vizsgálat alapján alakuljon ki az értékbecslés.
Ebben az esetben az értékelési szolgáltatás egy igényekhez, helyzethez és cég komplexitáshoz igazított átvilágítással (due diligence) indul. Az értékelést szinte minden esetben legalább két módszer alapján - DCF és benchmark (szorzószámos) piaci vagy peer group értékelés - különböző előrejelzési scenariókat vizsgálva végezzük.
Az értékelés tartalmazhat különböző érzékenység vizsgálatokat, Monte-Carlo szimulációt, kockázatelemzést és egy átfogó piaci kitekintést, valamint az értékelés alapját képező üzleti tervek felülvizsgálatát (vagy akár általunk készített értékelési/előrejelzési scenariót).
Speciális esetekben a jövedelem alapú értékelésen túl eszköz alapú vagy likvidációs értékelést is készítünk, illetve a megbízás fókuszálhat csak bizonyos üzletágak, eszközök (akár immateriális javak, mint például brand) értékelésére.

Melyek a főbb jellemzői, előnyei:
időzítés: átalában 1-2 hónapot is igényelhet az átvilágítás, megbízóval történő egyeztetések miatt
tartalom: értékelés jövedelem alapú és/vagy alternatív módszer(ekk)el, részletes cégérték prezentáció, értékelés alapját képező feltételzések, előrejelzések bemutatása, SWOT analízisek, piaci kitektintés, konzultáció(k)
erőforrás: ügyfél oldaláról is több interjút igényelhet + továbbá részletesebb adatszolgáltatások, pénzügyi előrejlezések, tervek - vagy azok modellezéséhez szükséges adatok - átadása
további szolgáltatás: átfogó értékelést sok esetben konkrét cégeladási/vásárlási tranzakcióhoz kapcsolódóan, komplex M&A tanácsadói tevékenység keretében nyújtjuk.
ár: egyedileg cégméret, komplexitás, értékelési cél alapján

érdeklődöm

tudásmegosztás, szakmai blog

Szakmai blogunkban - vallalatipenzugyek.blog.hu, amely tagja a portfolio.hu blogcsaládnak - értékes tartalmakkal, tanácsokat és ötleteket tartalamzó cikkekel várjuk az érdeklődő pénzügyi szakembereket, pénzügyi döntéshozókat és cégtulajdonosokat. A blogunkon elsősorban a vállalati pénzügyek világából találsz bejegyzéseket, de akár azon túlmutató a vállalatokhoz, üzleti élethez kapcsolódó hírek és érdekességek is felbukkanhatnak!
A legfontosabb szakmai cikkeket, megtalálod itt az oldalon is, fő témáink: M&A és cégértékelés, finanszírozás, vállalati controlling és vezetői információk, üzletfejlesztés és üzleti tervezés.

kapcsolatfelvétel

ha kérdések van, lépj velünk kapcsolatba!