controlling, vezetői információk - szakmai információk, tudásbázis

Az alábbiakban a szakmai blogunkon controlling és vezetői információs rendszerek témában (riporting, költségkontrolling, ERP, pénzügyi adattárházak) megjelent legfontosabb bejegyzések összefoglalóját találod. Amennyiben érdekelnek a témakörhöz kapcsolódótovábbi írásaink is, akkor látogass el a #vallalatipenzugyek blogra.

Fedezeti pont számítás alapjai és gyakorlati kihívásai

miért fontos és mire figyelj a fedezeti pont meghatározásánál

A vállalati controlling egyik kiemelt feladata a cég, üzletág és termék szintű jövedelmezőség mérése, tervezése és elemzése, valamint ezek alapján a termékstruktúra, árazás és termelési volumenre vonatkozó üzleti döntések támogatása pénzügyi oldalról.
Ezen belül is egyik legfontosabb terület a fedezet számítás és a fedezeti pont meghatározása, amely több megközelítésben is elvégezhető. Például az előbb is említett mérési szintek (cég, üzletág, termékcsoport, termék, stb.) befolyásolhatják, hogy a fedezet számítás során milyen bevételeket és költségeket veszünk figyelembe. Továbbá a fix, „overhead” költségek egyes termékek vagy üzletágak közötti felosztása és annak során alkalmazott módszertan a részeredményeket is befolyásolhatja, ezért ezekkel körültekintően kell bánni a fedezeti pont meghatározásakor.

potenciális pénzügyi problémákra figyelmeztető korai jelek

mire figyeljek a vállalkozásom menedzsmentje során, hogy ismerjem fel ezeket időben?

A vállalati kudarc, a pénzügyi nehézségek és végső esetben a csőd bekövetkezésének egyik legfőbb tényezője a nem megfelelő menedzsment, illetve a problémák fel nem ismerése vagy túl későn történő felismerése. Ebből kifolyólag a cégtulajdonosoknak és vezetőknek tisztában kell lenniük a figyelmeztető jelzésekkel, időben fel kell ismerni azokat a jeleket, amelyek a vállalat pénzügyi és üzleti problémáinak kezdetére utalhatnak.
A figyelmeztető előjeleket csoportosítani lehet aszerint, hogy operatív/működési, menedzsment vagy pénzügyi természetűek. A bejegyzésben foglaljuk össze az előjeleket a „puhább”, rövid távon kevésbé kritikus jelzésektől indulva egészen a szikár, egy komoly likviditási problémákat, esetleg akár egy csődhelyeztet közvetlenül megelőző tényezőkig.

vállalati költségcsökkentési programok

hogyan készítsd elő és valósítsd meg, hogy valóban sikeres legyen

Az alacsony profitabilitással, likviditási gondokkal és pénzügyi kihívásokkal küzdő vállalkozások életében jellemzően ellőbb-utóbb felmerül valamilyen költségcsökkentés iránti igény a menedzsment és tulajdonosok részéről.
Ugyanakkor egy rosszul kivitelezett költségcsökkentési program közép/hosszú távon, akár több kárt okozhat, mint amennyi megtakarítást hoz rövidtávon, ezért körültekintően kell eljárni és a költségcsökkentés megvalósulását nyomon kel követni!

vállalati költségcsökkentés: 5+1 lehetőség

melyek a gyakorlatban a legfőbb célterületek?

Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk a sikeres költségcsökkentési programok legfőbb kritériumait. Most röviden összefoglaljuk néhány olyan beavatkozási terültet, amit a legtöbb vállalkozás alkalmaz.
  1. üzemek, termelési területek összevonása: kapacitáskihasználtsági problémák vagy technológiai változások esetén lehet erre szükség
  2. folyamatok átszervezése: nem hatékony folyamatok, túlzott erőforrásigény esetén belső szervezéssel lehet megtakarításokat elérni
  3. költséggazdálkodás és tudatosság erősítése: költségkeretek bevezetésével és azok teljesülésének monitoringjával sikeresen lehet kordában tartani a költségeket
  4. új beszerzési források: érdemes lehet rendszeresen felülvizsgálni a nem stratégia jellegű szállítói kapcsolatokat (de nyilván figyelembe kell venni, hogy megéri-e váltani némi remélt árelőnyért a "kockázatok és mellékhatások" fényében)
  5. kiszervezés: azok a nem "core" tevékenységek, amelyekben a társaságnak nincs tapasztalata, versenyelőnye, házon belül általában extra befektetésekkel és kapacitásokkal (magyarán drágábban) tarthatók fenn

Dashboard, avagy vezetői információk átlátható formában

a legonfotsabb KPI-ok prezentálása vizuális és számszaki információkkal

A dashboardok vagy magyarul „vezetői műszerfalak” az üzleti információs és döntéstámogatási rendszerek eszköztárába tartoznak. Céljuk, hogy a vállalat egészének vagy akár egy-egy operatív részterület/tevékenység teljesítményéről, kitűzött terveinek teljesüléséről, működéséről adjanak gyors áttekintést. Ebből kifolyólag a műszerfalon mind pénzügyi mutatók, mind teljesítmény mérőszámok helyet kaphatnak.
A dashboard akkor tölti be igazán a szerepét, ha gyorsan áttekinthető és könnyen értelmezhető, valamint vezeti a felhasználó szemét. Tartalmilag ezért az adott vállakozás értékét, jövedelemtermelő képességét és teljesítményét leginkább jellemző mutatók és azokat befolyásoló tényezők kerüljenek fel rá...